? Romos - Dealul Calugarului | Centrul de Informare Turistica - Romos, jud. Hunedoara, ROMANIA
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

antet
english version versiunea romana

Romos – Padurea „Dealul Calugarului”


Alte obiective turistice
Romos – cladiri istorice
Romos – situri istorice

interactiv_ro

 

 

  • Locul numit “La Zleamăn”, pe Dealul Călugărului: în pădurea din vecinătatea Romosului; se presupune că aici ar fi fost casa Studentului din Romos, probabil primul cărturar român devenit celebru pe întregul continent. Lucrarea lui, Tratat despre datinile, moravurile, nedreptatea și înmulțirea turcilor, publicată la Roma în 1475, a devenit primul bestseller din Europa. Până în 1660, au fost tipărite 27 de ediții. Cea din 1580 a fost prefațată de Luther. Pe numele său adevărat Christian Cloos, Studentul din Romos s-a născut în 1438, în casa unui țăran sas. În timp ce urma studiile liceale la Sebeș, cetatea a fost asediată de trupele turcești conduse de Murad al II-lea. Turnul Croitorilor, în care s-a baricadat, împreună cu comandantul gărzii și cu fratele acestuia, refuzând să se predea, a fost ultimul pe care turcii l-au cucerit. De atunci, localnicii îi spun Turnul Studentului.
    A fost capturat și vândut, ca sclav, la Edirne. A trecut pe la mai mulți stăpâni turci, de-a lungul a 22 de ani de robie. A fost eliberat, împreună cu alți prizonieri din Sebeș, în urma unor tratative purtate, se pare, de Vlad Dracul. A plecat în vestul Europei, în Italia și Germania, unde și-a continuat studiile. A valorificat cunoștințele acumulate în robie, în cartea care l-a făcut celebru.
    S-a întors acasă și a trăit până la 80 de ani. Legenda spune că, după bătălia de la Câmpul Pâinii, a adăpostit în casa sa un turc rănit, care ar fi fost fiul ultimului lui stăpân din sclavie.

icon_lista_ro