? Romos - situri istorice | Centrul de Informare Turistica - Romos, jud. Hunedoara, ROMANIA
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

antet
english version versiunea romana

Romos – situri istorice


Alte obiective turistice
Romos – Padurea „Dealul Calugarului”
Romos – Casa parohiala si biserica evanghelica

interactiv_ro

 

 

orastie_car_celtic_de_bronzUrmele unei așezări neolitice: la locul numit Făgădău, la bifurcația drumurilor spre Romos și Vaidei. Pe teritoriul actual al comunei a existat o așezare omenească bine civilizată și stabilă încă din epoca bronzului. Aici a fost descoperit un celebru tezaur de bronz, din care face parte “Carul de bronz”,  expus într-un muzeu din Viena.
cioaca_gradistei
Cioaca Grădiștei:
loc în care se presupune că a existat o cetate a dacilor, care făcea parte din lanțul exterior de fortificații al capitalei Sarmizegetusa Regia. Se ajunge din Romos, pe DJ 705G, 7 km până la Romoșel, apoi încă 8 km, pe DC 48A, drum de macadam. Colina este și un minunat loc de belvedere.

 

dealul_cetatuia2Dealul Cetățuia: urmele unei alte cetăți a dacilor. Se află în imediata vecinătate a satului Romoșel. Civilizația de tip roman, instituită după cucerirea Daciei, a lăsat numeroase urme pe teritoriul comunei. Și astăzi, drumul care traversează câmpia de la nordul satului Romos este numit de localnici Drumul lui Traian.
Șanțul turcului (sau Pârâul turcului): situat în pădurea din vecinătatea satului Romos, este locul în care rămășițele armatei turcești, învinsă la Câmpul pâinii în 13 octombrie 1479, au fost distruse de locuitorii comunei. A fost răzbunarea lor, după mai bine de 40 de ani, pentru invazia din 1438, când otomanii au distrus satul și au ucis aproape toți locuitorii.

 icon_lista_ro