? Accesul in zona turistica | Centrul de Informare Turistica - Romos, jud. Hunedoara, ROMANIA
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

antet
english version versiunea romana

Accesul  //  in zona turistica

ROMOS

harta_acces_romosDacă veniți dinspre vest, prin Deva – Orăștie, pe DN7, sau (acces posibil și pe autostrada A1 Arad – Sibiu, cu coborâre spre Geoagiu – Orăștie), la sensul giratoriu din dreptul haltei de cale ferată Geoagiu cotiți la dreapta și, după 5 km de drum asfaltat, veți ajunge în centrul comunei Romos. Veți rămâne uimiți să întâlniți o localitate care, în 2002, a fost declarată în totalitate monument istoric, în special datorită construcțiilor cu specific săsesc (în 2014, din motive obiective impuse de dezvoltarea comunei, a fost obținută declasificarea întregii localități și au fost identificate și declarate monumente istorice, punctual, câteva zeci de construcții).


Localitatea BĂCĂINȚI și comuna CERU BĂCĂINȚI
harta_acces_ceru_bacainti
Pentru amatorii de călătorii cu autoturismul: imediat după podul peste Mureș (intersecția DJ 107A cu DJ 705), înainte de intrarea în Geoagiu, se desprinde drumul interjudețean Hunedoara – Alba (DJ 107A), care urcă în amonte, pe partea dreaptă a râului. După câțiva kilometri veți ajunge în Băcăinți și, apoi, în Sărăcsău, ambele sate aparținând comunei Șibot. Centrul de comună, Șibot, se află pe malul celălalt. Pa același drum (DJ 107A) se poate ajunge la Băcăinți și din Alba Iulia.

Din Băcăinți puteți ajunge ușor (DJ 107U drum județean asfaltat) la Ceru – Băcăinți, comuna cu cel mai mic număr de locuitori din județul Alba (269, la recensământul din 2011). Este asezata pe versantii sudici ai Munceilor Vințului, în sud-estul Munților Metaliferi, are un relief de deal muntos, cu o altitudine cuprinsă între 300 si 1000 m. Veți întâlni un habitat specific satelor de munte, dar și câteva elemente de unicitate, pe care nu le veți putea găsi altundeva: locuințele construite exclusiv din piatră de râu, de la fundație până la acoperiș – un meșteșug transmis de-a lungul secolelor din generație în generație – și un meșter popular care creează obiecte din lemn cioplite dintr-o singură bucată.

Comuna ȘIBOT și localitatea BALOMIRU DE CÂMP

harta_acces_bacaintiCa să reveniți la “civilizație” – a se citi: E 68 sau autostrada A1 – va trebui să traversați, înapoi, râul Mureș. O puteți face cu brodina: un pod plutitor pus în mișcare, printr-un mecanism ingenios, de curentul apei. Sau, cu alte cuvinte, un fel de feribot, la scară redusă și fără motor. Există câte o astfel de trecere în dreptul fiecăruia din satele comunei Șibot: la Băcăinți, la Șibot și la Balomiru de Câmp.Cei care nu-și doresc o astfel de aventură pot alege să urmeze în continuare, în amonte, drumul interjudețean (DJ 107U) până la Vurpăr, unde podul de beton peste Mureș îi va scoate la drumul european (E 68), în Vințu de Jos.Dacă, în schimb, veniți dinspre est, prin Sibiu – Sebeș sau prin Alba Iulia, pe același E 68, la 7 km de Hanul Lutsch (Vințul de Jos), imediat după intersecția Drumului European cu DJ 704 spre Cugir, în partea dreaptă veți întâlni intrarea în comuna Șibot. Atenție: de pe autostrada A1, pentru a vizita oricare dintre satele prezentate, puteți coborî numai la punctul de descărcare Nădlac-Orăștie (halta Geoagiu).Călătorul obosit sau înfometat își poate trage sufletul, la pensiunea “Gura de rai” sau chiar în apropierea viaductului autostrăzii A1, la Hanul Șurianu ori la Pensiunea Florance.Ca să intrați în Șibot, cotiți la dreapa, din drumul european (E68 sau DN7). Satul este structurat pe o uliță principală cu direcția S-N, care îl străbate în linie dreaptă de la șoseaua națională, traversând calea ferată până la Mureș. Dar dacă vă continuați drumul, după aproape 15 km întâlniți sensul giratoriu din dreptul Haltei CFR Geoagiu. De unde, de data aceasta la stânga, după 5 km ajungeți în centrul comunei Romos.