? Romos - satele de munte | Centrul de Informare Turistica - Romos, jud. Hunedoara, ROMANIA
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

antet
english version versiunea romana

Romos – satele de munte


Alte obiective turistice
Romos – valea Romoselului si zona montana
Panorama 360°

interactiv_ro


Satele de munte: Ciungu Mare (înglobează și cătunele Valea Rea și Frăsinei). Drumul comunal DC 48 A urcă abrupt cale de 8 km, pe un traseu accesibil doar cu automobile de teren. Satul, așezat imediat sub Vârful Ciungilor, situat la peste 900 m altitudine, are 134 de locuitori. În ciuda izolării, locuințele dispun de confortul necesar: apă curentă din izvoare, energie electrică, semnal de telefonie mobilă în unele zone, semnal TV digital ș.a. Este unul din cele mai lungi sate din România (o oră de traversat cu piciorul, de la un capăt la altul).
Este practicată agricultura ecologică, în special cartofi și fasole, precum și creșterea intensivă a animalelor.
Teren propice pentru curse of-road. Pe creastă, sub Vârful “La fata ai (cea – n.r.) bătrână”, drumul intersectează traseul turistic marcat (triunghi roșu) care urcă de la Cugir la Cabana Prislop.
Numeroase puncte de belvedere. De lângă Stâna Frăsinenilor se vede toată Valea Mureșului, inclusiv orașele Alba Iulia, Cugir, Orăștie și Deva. Iar în apropiere se află Stâna Tomnatec, construită din fonduri europene și dotată cu toate utilitățile obișnuite în Europa. La nevoie, se poate înnopta. 

icon_lista_ro